+1
jolkah 7 sierpnia 2017 19:16
Dzisiejsza relacja będzie krótka, tak jak krótki był mój pobyt w Bergamo. Zachciało mi się prawdziwej włoskiej pizzy, dobrego wina i pięknych widoków, którymi już przy pierwszej wizycie raczyło mnie Bergamo.

Tanie jednodniówki z Katowic do Bergamo, w dodatku sobotnie, pomogły zrealizować moje zachcianki. Podróż zakładała co prawda więcej jeżdżenia samochodem z Wrocławia do Katowic niż latania, ale czego się nie robi dla włoskiego wina!

Pech chciał, że lecieliśmy w naprawdę chłodne, listopadowe popołudnie i, jak się często zdarza w górzystych terenach we Włoszech, nawiedziła nas mgła. Jak się później okazało – dla oka amatorskiego fotografa było to najlepsze co mogło się nam przydarzyć.


DSC_0015.jpg




DSC_0038.jpg




DSC_0036.jpg



Zdjęcia zrobione. Weszliśmy więc głodni i spragnieni na Wzgórze San Vigilio w Cita Alta i zajrzeliśmy do najbliższej stacji kolejki restauracji (San Vigilio).

Pizza była wyborna, w cenie 7 euro, do tego butelka wina, kolejne 6 euro. Razem 20 euro plus bilety dojazdowe z lotniska i z powrotem na dwie osoby. Razem: 3 godziny pełnego szczęścia i odskoczni po tygodniu ciężkiej pracy.


DSC_0042.jpg



Poniżej link do naszej trasy – wszystko do ogarnięcia w 3 godziny.
https://www.google.com/maps/d/edit?hl=p ... 34553&z=16

Plan podróży:
WROCŁAW – KATOWICE PYRZOWICE – BERGAMO – KATOWICE – WROCŁAW

Koszt biletów:
78 zł / os.
Ok. 25 euro na miejscu

PS. Mam nadzieję, że loty jednodniowe z Katowic jeszcze wrócą w tym roku. Na razie opcja wyskoku na pizzę i powrotu tego samego dnia jest nie do zorganizowania Wizzairem z Katowic.

PS2. Czy ktoś poleca jeszcze jakąś pizzerie w Bergamo Cita Alta? :)Szit, masz pomysł jak to przerobić..?

----
Coś tam pozmieniałam :)A tak!
Rzeczywiście, o niej zapomniałam!! Byłą pyszna, nawet w lecie :)Zapomniałam dodać - sklep z pizzą i z focaccia na kawałki na głównej ulicy w Bergamo idąc prosto ze wzgórza w dół do bramy :)
Polecam, jolkah


14324692_10208546910003373_2759663459220162530_o.jpg

Dodaj Komentarz

Komentarze (13)

cccc 7 sierpnia 2017 19:25 Odpowiedz
@jolkah Szkoda, ze nie pokazuje zdjec. ;)
jolkah 7 sierpnia 2017 19:48 Odpowiedz
Szit, masz pomysł jak to przerobić..?
don-bartoss 7 sierpnia 2017 19:59 Odpowiedz
Ja widzę zdjęcia.
cccc 7 sierpnia 2017 19:59 Odpowiedz
Tutaj:
marblo 7 sierpnia 2017 20:14 Odpowiedz
U mnie jest wszystko okej.By nie rozmywać:Ristorante Pizzeria Da Franco - opisywana już gdzieś na forum;Bar Dell Angelo - tu akurat spędziliśmy miło czas przy winie w towarzystwie przemiłych "miejscowych".
dada 7 sierpnia 2017 21:54 Odpowiedz
PS 2 Bergamo słynie z pollenty. Pizzę można zjeść w każdy włoskim mieście, polentę z czym sobie kto zamarzy już nie. Bardzo polecam spróbować. Już nie pamiętam gdzie jest dobra, ale pamiętam, że złej nie jadłam. Pollentę Włosi jedzą raczej w zimowych miesiącach, ale latem też można się załapać.
jolkah 7 sierpnia 2017 21:55 Odpowiedz
A tak!Rzeczywiście, o niej zapomniałam!! Byłą pyszna, nawet w lecie :)
cccc 7 sierpnia 2017 22:08 Odpowiedz
DaDa napisał:PS 2 Bergamo słynie z pollenty. Pizzę można zjeść w każdy włoskim mieście, polentę z czym sobie kto zamarzy już nie. Bardzo polecam spróbować. Już nie pamiętam gdzie jest dobra, ale pamiętam, że złej nie jadłam. Pollentę Włosi jedzą raczej w zimowych miesiącach, ale latem też można się załapać.Chcialbym tylko dodac, ze "Polenta" to podstawa kuchni wloskiej czesci Szwajcarii "Ticino".Gdyby ktos mial okazje zwiedzic CH np. z Bergamo, to polecam, smakowala mi nawet lepiej niz w Itallii. ;)
p-wl 8 sierpnia 2017 15:45 Odpowiedz
Aż się robię głodny :D Sent from my SM-G950FD using Tapatalk
golan 8 sierpnia 2017 16:17 Odpowiedz
^ ale gdzie tu ta pizza? :cry: Bo ja widzę focaccię czy inne kanapeczki
antares 8 sierpnia 2017 16:33 Odpowiedz
Chyba pierwszy raz w życiu zazdroszczę takiej listopadowej pogody, jak patrzę na te zdjęcia. Serio. :)
cccc 8 sierpnia 2017 19:05 Odpowiedz
Rrzeczywiscie, bajeczne zdjecia wyszly. :)
rafal100-2004 8 sierpnia 2017 19:22 Odpowiedz
Jak dla mnie super [emoji3]Super pomysł [emoji3]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk